Το πράγμα δε θέλει πολύ ανάλυση. Κουτσιά καθαρισμένα, που έλεγε και η γιαγιά μου, καθαρές κουβέντες, πενηνταράκια όπως θες πες το. Το λένε ταξική σύγκρουση από τότε που γεννήθηκε ο καπιταλισμός. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Και το ζήτημα είναι αν παίρνεις μέρος σε αυτή τη σύγκρουση ή αν απλά μένεις απέξω περιμένοντας τον αργό σου θάνατο. Και επαυτών λίγες σκέψεις, ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ:10488092_10101313649742182_6544463682842820883_n

1) Η ταχτική της διαπραγμάτευσης, η ταχτική της συνεχούς υποχώρησης, η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη ήταν λάθος. Όσο δίναμε τόσο θέλανε. Ταβάνι στην υποχώρηση δεν υπάρχει. Το ότι ήταν λάθος το ψιλοπαραδέχτηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός, by the way.

2) Χάθηκε χρόνος. Πέντε μήνες τώρα πηγαίναμε από eurogroup σε eurogroup. Και στο εσωτερικό αφήσαμε το σύστημα άθικτο να κάνει τη δουλειά του. Οι παλιοί διευθυντάδες και οι παλιοί μανατζαρέοι στις θέσεις τους. Και όσους δεν ήταν, κάτι συμβούλους του Πασόκ και κάτι κυρίες με Λουιβιτόν και τουπέ του κώλου τις ξαναβάλαμε στα υπουργεία, να μας κουνάν το δάκτυλο.

3) Ειδικά αφιερωμένο στον Πάκη το τρίτο μου σημείο. Θυμάστε τα περί διακοσμητικού ρόλου; Και κάτι τρελλούς που λέγανε πως θα αξιοποιήσει το ρόλο του; Ξεσκίστηκε να κάνει συναντήσεις με τους οπαδούς του ναι τη βδομάδα που πέρασε. Κι αυτόν έπρεπε να τον βάλουμε. Μη μας πουν ακραίους. Μην πουν ότι είμαστε αριστεροί και τρομάξουν οι αστοί.

4) Πάκης, Πανούσης, Ταγματάρχης, Σαγιάς, όλο το παλιό σύστημα μέσα. Προσθέστε ονόματα. Ξεχνάω. Όλο το παλιό σύστημα μέσα μας. Περικυκλωμένοι εκτός και εντός.

5) 144 χρόνια μετά την Παρισινή Κομούνα κάναμε το ίδιο λάθος. Δεν πειράξαμε τις τράπεζες. Τότε από απειρία, τώρα από αυταπάτες.

6) Μην ξανακούσω το «Εσείς που είστε με τη ρήξη πείτε μας το εναλλακτικό σας σχέδιο» Σοβαρά; Επί πέντε μήνες, απαγορεύεται να μιλάμε για ρήξη, για να μην κάνουμε κακό στο κόμμα, επί πέντε μήνες (και πολύ παραπάνω) είμαστε τα κακά παιδιά. Ξαφνικά οφείλει η αντιπολίτευση να έχει και σχέδιο; Δεν είναι αυτό υπόθεση όλου του κόμματος;

7) Παρ όλα αυτά όποιος έχει το Plan B παρακαλώ να το φέρει και να μη το λιβανίζει 3 μήνες. Γκαστρωθήκαμε.

8) Το σύστημα οργανώνεται. Την προηγούμενη βδομάδα οι μηχανισμοί του δούλεψαν άψογα. Τα ΜΜΕ ανοιχτά στήριξαν το σύστημα. Μαζί και η ΕΡΤ του Λάμπη να δείχνει ουρές στα ΑΤΜ και την ταλαιπωρία. Τα αφεντικά άσκησαν μια τρομαχτική πίεση στους χώρους. Οι τράπεζες κλειστές και μεις χλιαροί, και παρ όλα αυτά ο κόσμος ψήφισε ΟΧΙ.

9) Αυτόν τον κόσμο που ψήφισε ΟΧΙ ποιο πολιτικό υποκείμενο τον εκφράζει αυτή τη στιγμή; Τον κόσμο που είπε ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Τι θέση παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ταξική σύγκρουση. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες και το ουδέτερο κράτος, την εργατική τάξη ποιος θα την εκφράσει; Παραιτούμαστε από το ιστορικό καθήκον της εκπροσώπησης της τάξης μας;

10) Αν ψήφιζε ναι ο κόσμος τι θα κάναμε δηλαδή; Τι σημαίνει δημοκρατία; Ποιος ερμηνεύει το ΟΧΙ και γιατί έτσι και όχι αλλιώς;

11) Απόλυτη δικαίωση του «μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ». Η αντιπολίτευση παίζεται εντός. Κρατάμε με νύχια και με δόντια πολύ καιρό. Και βοηθήσαμε και αποτρέψαμε και κρατήσαμε κόσμο. Καλά το πήγε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη βδομάδα της καμπάνιας αλλά δεν αρκεί…Το σας τα λέγαμε σόρρυ αλλά δεν αρκεί ποτέ. Ευκολάκι. Αφήνω ασχολίαστο το ΚΚΕ. Μια ζωή εκτός ιστορικού χρόνου. Από τα λαικά μέτωπα στο σεχταρισμό

12) Μας γράφει η ιστορία. Μεγάλο πράμα αυτό. Ας αποφασίσει ο καθένας και η καθεμιά ως τι θα μας γράψει. Κανείς δε θα θυμάται και δε θα χει πια καμιά σημασία, αν ψήφισες ΝΑΙ στη βουλή για να μη πέσει η κυβέρνηση. Όλοι θα θυμούνται ότι ψήφισες καλέ μου βουλευτή ένα ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΜΙ, ΝΙ ΗΤΤΑ, ΜΙ, ΟΜΙΚΡΟΝ, ΝΙ, ΓΙΩΤΑ, ΟΜΙΚΡΟΝ. Έτσι γράφεται. Μην το ψηφίσεις. Κρίμα για τον κόσμο που μας ψήφισε.

13) Οι καλοί άνθρωποι, με καλές προθέσεις μπορεί να κάνουν μεγάλες μαλακίες. Δεν έχει σημασία αν στην προηγούμενη σου ζωή ήσουν με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία, και τα συνεταιριστικά εγχειρήματα. Το θέμα είναι ότι τώρα καταπίνεις ένα ρεαλισμό ΝΑ με το συμπάθιο.

14) Το κόμμα δεν το χαρίζουμε. Ανήκει στα μέλη του. Το πονάμε. Και για αυτό πρέπει να το προστατεύσουμε. Το κόμμα και τα μάτια μας θυμάσαι που το έλεγες;

15) Αυτιστικά καθώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, χρόνια τώρα σαν αριστερά, ας φανταστούμε έστω καινούρια λάθη, πρωτότυπα, θαρραλέα, που θα τολμούν να ονειρεύονται κάτι καινούριο. Και αν με ρωτάς αν ο κόσμος είναι αποφασισμένος θα σου πω ότι ποτέ δεν είναι μέχρι να γίνει. Πως αν ψήφισε 61% χωρίς να τον πορώσεις, σκέψου γιατί είναι ικανός αυτός ο λαός αν του επιτρέψεις να ονειρευτεί το μακρινό, μοχθώντας για το τωρινό. Θαύματα θα κάνει ο κόσμος. Θα σε ξεπεράσει όπως πάντα. Ευτυχώς έτσι γίνεται.

16) Αυτούς τους ταλαίπωρους του Podemos που τους έχουμε στο περίμενε δε τους σκέφτεσαι;

17) Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο, η γη είναι στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον ήλιο και ίσως η τάξη μας καθαρίσει άλλη μια φορά, ίσως και όχι. Τα παιδιά κάτω στον κάμπο θα κυνηγάνε πάντα τους αστούς. Έστω και στα τραγούδια μας

18) Κρέμεται από πάνω μας η ιστορία και το μέλλον της αριστεράς. Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, άμα δεν το πιστεύεις μη το φωνάζεις σε παρακαλώ.

19) Είναι να θαυμάζεις τη ταξική λύσσα των αντιπάλων. Αποφασισμένοι μέχρι τέλους να μας συντρίψουν. Το να πάμε σε ρήξη επειδή οι απέναντι θα θέλουν κι άλλο ξεφτίλισμα, είναι ντροπή.

20) Τίποτα δεν τελείωσε, τώρα όλα αρχίζουν! «Δε βλέπεις που το κόκκινο θέλει να δραπετεύσει;»

* Κουτσιά σημαίνει κουκκιά στα κυπριακά. Κουτσιά καθαρισμένα είναι μια λαική έκφραση που σημαίνει καθαρές κουβέντες.

Advertisements